ISI YALITIMI

ISI YALITIMI

ISI YALITIMI

BİNALARIN ISI YALITIMINDA KULLANILACAK MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ  

 ISI YALITIMI NEDİR ?

 Isı, yüksek sıcaklıklı ortamdan, daha düşük sıcaklıklı ortama kendiliğinden transfer olan bir enerji türüdür.

Kış aylarında iç mekandaki sıcak havanın, dışarıdaki soğuk ortama transfer olarak iç mekanın soğumasını önlemek,

Yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak havanın, daha az sıcak olan iç mekana transfer olarak iç mekanın ısınmasını önlemek amacıyla, Özel malzemelerle bina kabuğu (dış duvarlar, kapılar, döşeme, tavan, çatı ve pencereler) üzerinde yapılan ısı geçişlerini sınırlandırma işlemine “ısı yalıtımı” denir.

 HANGİ MALZEMELER ISI YALITIM MALZEMESİDİR?

Avrupa Standartlarında, ısı iletkenlik katsayısı λ=0,065 W/mK nin altında olan malzemeler ısı yalıtım malzemeleri olarak tanımlanır.

Isı iletkenlik katsayısı λ=0,065 W/mK nin üstünde olan malzemeler ise, yapı malzemeleri olarak tanımlanır.

Bir malzemenin ısı iletkenlik katsayısı (λ) ne kadar küçükse, yalıtımı o kadar iyi demektir. Ancak bu değer tek başına bir şey ifade etmez. Isı iletkenlik katsayısı (λ) ile malzemenin kalınlığı beraber değerlendirildiğinde o malzemenin yalıtım özelliği ile ilgili bir sonuca ulaşabiliriz.

Bir malzemenin ısıl iletkenlik değeri düşük olsa bile, yeterli kalınlığa ulaşılamıyorsa bu malzemeyle ısı yalıtımı yapılamaz.

 ISI YALITIM MALZEMESİNDEN BEKLENEN ÖZELLİKLER

• ISI İLETİM KATSAYISI ‘λ’ W/mK KÜÇÜK OLMALI

• YETERLİ KALINLIKTA OLABİLMELİ

• SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİ OLMALI

• BOYUT KARARLILIĞI OLMALI

• YANGINDA TUTUŞMAMALI VE ALEVİ HIZLANDIRICI OLMAMALI

• SU, NEM VE BUHARDAN OLUMSUZ ETKİLENMEMELİ

• HAFİF VE KOLAY İŞLENEBİLİR OLMALI

• SAĞLIĞA ZARARLI OLMAMALI

• EKONOMİK VE UCUZ OLMALI

 BİNANIN NEFES ALMASI NE DEMEKTİR

 Binalar, insanlar gibi nefes alıp veremezler. Yani havanın duvarlardan geçmesi diye bir şey söz konusu değildir. Eğer böyle bir şey olsaydı kapalı mekanları ısıtabilmemiz mümkün olamazdı. Binaların hava alması camların belli aralıklarla kısa süreler (5-10 dk) açılarak ortamın doğal olarak havalandırılmasıyla gerçekleşebilir. Binaların nefes alması; içerde oluşan nem ve su buharının dışarıya atılabilmesi demektir. Bu nedenle su buharı veya nemin dışarı atılmasında önemli olan yalıtımın içten veya dıştan yapılması değil, yalıtım malzemesi olarak hangi cins malzemenin kullanıldığı ve bu malzemenin (ϻ) difüzyon direnç katsayısı değeridir (su buharı geçişine gösterdiği direnç).

ISI YALITIM MALZEMELERİ

1) SENTETİK KÖPÜK MALZEMELER EPS (dış cephe yalıtımında) XPS (Teraslarda, toprak temaslı duvarlarda, çatıda, içten yalıtımda)

2) MİNERAL VE BİTKİSEL LİFLİ YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ (Dışarıdan yalıtımda, Çatıda ve iç mekan duvarlarda) CAM YÜNÜ (Çatıda ve iç mekan duvarları oluşturulmasında)

3) ISI YALITIM SIVASLARI (İçeriden ve dışarıdan yalıtımda)

KAYNAK; Ankara Makine Mühendisleri Odası 

DEPKA GROUP, 2008 yılında Antalya’da kurulan YABEL ve YURTMAN Grup şirketleri bünyesinde faaliyet göstermektedir. Depka Group ürünü olan DEPKA Dekoratif Pamuk Duvar Kaplaması % 100 doğal Pamuktan imal edilmiş yeni nesil bir iç mekân duvar kaplama malzemesi markasıdır. Bu Marka adı ile faaliyet gösteren Firmamız ağırlıklı olarak pamuk dekor ürünü satmakla birlikte dış cephe mantolama ürünlerini de kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Yurt içinde bayi ağı kurma faaliyetlerimiz devam etmektedir. Aynı şekilde Türkiye dışında da 15 ülkede satış faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

BİZE ULAŞIN

Yol Tarifi